ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

Στις 28 Αυγούστου 1994 ο Αναγνωστόπουλος Βασίλειος, Ομότιμος Καθηγητής της Ιεράς θεολογικής Σχολής της Χάλκης (πρώην μέλος του Δ.Σ), τιμήθηκε από τον ΚΠόλεως Βαρθολομαίο με το Οφφίκιο του Διδασκάλου της Εκκλησίας.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΤΡΩΝΟ

Απρίλιος, 2014

Το οφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας απονεμήθηκε στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατρώνο (πρώην μέλος του Δ.Σ). Το οφφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας απονεμήθηκε στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατρώνο.

Η χειροθεσία του νέου Άρχοντα του Θρόνου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας στα Άνω Ιλίσια, με την παρουσία παλαιών μαθητών και ακαδημαϊκών συναδέλφων του Καθηγητή. Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μητροπολίτης Κώου κ. Ναθαναήλ απένειμε το σχετικό οφίκιο στον καθηγητή Γ. Πατρώνο με μια τελετή που έλαβε χώρα στο τέλος της εσπερινής ακολουθίας του Μεγάλου Αποδείπνου. Το Πατριαρχικό Γράμμα ανέγνωσε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Η τελετή της απονομής του πατριαρχικού οφικίου ολοκληρώθηκε με τη φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Πηγή: dogma.gr

ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΠΠΑ (πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ.)

Κυριακή του Θωμά 27 Μαΐου 2014

Την Κυριακή του Θωμά, 27 Μαΐου, μετά τη θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Σκέπης Παπάγου ο Μητροπολίτης Πισιδίας π.Σωτήριος, κατά προτροπήν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, εχειροθέτησε -κατά την εκκλησιαστικήν τάξιν- εις Άρχοντα Διδάσκαλον του Ευαγγελίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τον Εντιμολογιώτατον κύριον Ιωάννην Λάππαν, Διδάκτορα Θεολογίας.

Το υψηλό αυτό οφφίκιο απένειμε ο Πατριάρχης “κατ´ ιδίαν Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν” στον κ. Ι. Λάππα, για να τιμήσει και επιβραβεύσει την μετά ζήλου και αφοσιώσεως πολύτιμη διακονία του στους ιεραποστολικούς αγρούς της Εκκλησίας, στην Άπω Ανατολή.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Ι. Λάππας δεν υπήρξε μόνον δραστήριον μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του “Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής” επί δεκαετίες, αλλά και Καθηγητής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο “Άγιος Νικόλαος” της Σεούλ,μαθητές του, δε, διακονούν και σήμερα ως ιερείς στην Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία και Ινδονησία.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η κ. Χρυσάνθη Χαλκιοπούλου είναι πρώην μέλος του Δ.Σ του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής. Η παρουσία της είναι πολύ σημαντική στο Πατριαρχικό Ίδρυμα καθώς η ιστορία του ονόματος της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Άπω Ανατολή και δη στην Κορέα.

Η κ. Χρυσάνθη Χαλκιοπούλου είναι ανεψιά του Έλληνα στρατιωτικού ιερέα Αρχιμ.Ανδρέα Χαλκιόπουλου του ιερέα που εξομολόγησε τους στρατιώτες του 3ου Λόχου πριν από τη θρυλική μάχη στο ύψωμα Χάρι, 17-18 Ιουνίου του 1953, στον Πόλεμο της Κορέας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Πόλεμο της Κορέας  (1950-1953) αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία στην Κορέα.

Πιο συγκεκριμένα :

“Με τις προσπάθειες αυτού του ιερέα, η Ορθοδοξία ξαναβρήκε το δρόμο της στην Κορέα. Η ιστορία της Ορθοδοξίας στην Κορέα ξεκινά το 1900, όταν το Πατριαρχείο Ρωσίας στέλνει ιεραποστολικό κλιμάκιο. Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια, με διώξεις των Ορθοδόξων από τους Ιάπωνες που είχαν καταλάβει τη Χερσόνησο.

Το 1953 έχουμε την λήξη του πολέμου της Κορέας και τότε γίνεται η αναστήλωση από το εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδος του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε κατά τον πόλεμο, με την πρωτοβουλία του Έλληνα στρατιωτικού ιερέα Αρχιμ.Ανδρέα Χαλκιόπουλου. Συγχρόνως γίνεται και η αναδιοργάνωση της Ορθόδοξης Κοινότητας Σεούλ.

Οι Έλληνες κληρικοί, του εκστρατευτικού σώματος προσπάθησαν, όσο ήταν δυνατόν, να ανακουφίσουν τους Ορθοδόξους Κορεάτες. Άρχισαν να τελούν και πάλι την θεία Λειτουργία στην Σεούλ και να αναζητούν τον γηγενή Ορθόδοξο πληθυσμό. Με έρανο μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτικών ανακαινίσθηκε ο ναός του Άγ. Νικολάου και οι Ορθόδοξοι Κορεάτες άρχισαν να επανέρχονται στην Σεούλ. Η πρώτη θεία Λειτουργία στον νέο ναό έγινε την 29η Νοεμβρίου 1953, από όπου και η ιστορική φωτογραφία, με τον αρχιμανδρίτη Ανδρέα Χαλκιόπουλο.

Στη συνέχεια η Ορθόδοξη Κοινότητα έκρινε ότι ο πιο κατάλληλος για την θέση του ιερέα ήταν ό Κορεάτης Bόρις Μούν (Moon Yi-Han). Γεννημένος το 1910, φοίτησε στο σχολείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Δεν είχε κάνει θεολογικές σπουδές, αλλά προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να εκτελεί με συνέπεια τα καθήκοντα του, μαθαίνοντας πολλά από προσωπική μελέτη. Ήταν πολύ ευσεβής και από πολύ μικρός δεν έλλειπε ποτέ από τις Ακολουθίες, ενώ συμμετείχε σε όλες τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες. Υπήρξε για χρόνια βοηθός και γραμματέας του π. Αλεξίου Κίμ (σπουδαίος κληρικός που διακονούσε την Ορθοδοξία στην Κορέα πριν τον πόλεμο του 1950) και γνώριζε καλά τα εκκλησιαστικά.

Για να χειροτονηθεί όμως ο Βόρις. Μούν έπρεπε να πάει στο Τόκυο, όπου υπήρχε ό πλησιέστερος στην Κορέα κανονικός Ορθόδοξος Επίσκοπος. Το 1954 δεν υπήρχαν διακρατικές σχέσεις μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας και κανείς κορεάτης δεν επιτρεπόταν να φύγει από την χώρα. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί κάποιος τρόπος για την μετάβαση του Bόριδος Μούν στο Τόκυο.

Ο ιερέας του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Χαλκιόπουλος μεσολάβησε στον Αμερικανικό στρατό και ο Bόρις Μούν, μεταμφιεσμένο σε μαύρο Αμερικανό στρατιώτη, περιελήφθη σε ομάδα πεζοναυτών οι όποιοι πήγαιναν στην Ιαπωνία, όπου έφθασε με μεταγωγικό αεροπλάνο του Αμερικάνικου στρατού συνοδευόμενος από τον π. Ανδρέα.”

Πηγή: http://ierovima.gr/pages/article.aspx?id=3926