Ι. M. Κορέας: Τα Νέα του 2015

Για τον συντονισμό του Ιεραποστολικού, ποιμαντικού και του ευρύτερου έργου της Ιεραποστολικής Ι.Μητροπόλεως Κορέας, κάθε χρόνο συνέρχονται οι Ιερείς και λαϊκά πρόσωπα, έκπρόσωποι των επτά Ενοριών στη Σεούλ, σε Γενική Συνέλευση, ὐπό την προεδρία του οικείου Μητροπολίτου.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζεται ο Ετήσιος Απολογισμός των ὲργων του Μητροπολίτου και κάθε Ενορίας. Από τα όσα αναφέρθηκαν στη Γενική Συνέλευση της 15ης Φεβρουαρίου 2016,  σταχυολογήσαμε μερικά από τα “όσα ο Θεός εποίησεν δι’ αυτών” κατά το έτος 2015 στον Ιεραποστολικὸ Αγρό της Κορέας.

Βαπτίσεις

Μετά από μακροχρόνια συστηματική κατήχηση αναγεννήθηκαν “δι’ ύδατος και Πνεύματος” με την Χάρη των Μυστηρίων του Αγίου Βαπτίσματος και Αγίου Χρίσματος 44 νέοι αδελφοί μας “καί προσετέθησαν τῇ Ἐκκλησίᾳ”.

Ειδικότερα στον Ι. Ναό Αγ. Διονυσίου Ουλσάν, που κτίστηκε προ δεκαετίας, τα τελευταία πέντε έτη βαπτίστηκαν 43 αδελφοί μας.

Θεία λατρεία

Εκτός των καθημερινών τακτικών Ι. Ακολουθιών σε όλους τους ι. ναούς μας τελέστηκαν Ἀγρυπνίες στὶς 27 Μαρτίου στὸ Οὐλσάν, τὴν ἀπόδοση τοῦ Πάσχα (19/5) στὴν Σεούλ καὶ στὶς 30 Ὀκτωβρίου στὸ Μοναστήρι μας στὸ Γιανγκού.

Πνευματική οικοδομή των πιστῶν

Συνεχίστηκε η μελέτη της Αγίας Γραφής στις εβδομαδιαίες Συνάξεις των πιστών, κάθε Ενορίας, η ανάπτυξη πνευματικών θεμάτων στις εβδομαδιαίες συναντήσεις των γονέων, καθώς και η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, όλων των βαθμίδων.

Συνεχίστηκαν επίσης οἱ κυριακάτικες συνάξεις τῆς ὀργανώσεως Ὀρθοδόξων Νέων Κορέας «Korean Syndesmos». Ἐπίσης, πραγματοποιήθηκαν γιὰ τοὺς Νέους στὸ Τσουντσὸν διήμερο (14-15/2) καὶ τριήμερο (7-9/8) μὲ θέμα: «Ἔρχου καὶ ἴδε».

Κατασκηνώσεις

Λειτούργησαν οι χειμερινές και θερινές Κατασκηνώσεις, με δεκάδες μαθητών και φοιτητών στις εγκαταστάσεις του Τσούντσον (90 χιλιόμ. Β.Α. της Σεούλ) και του Μπουσάν. Μέσα στη χαρούμενη ατμόσφαιρα οι κατασκηνωτές με την πρωινή και βραδυνή προσευχή, την διδαχή, την καλή συναναστροφή, μαθαίνουν πως να ζουν ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Συγχρόνως έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν τα αγγλικά τους με την συνεχή επικοινωνία που έχουν με αγγλόφωνους δασκάλους, που συμμετέχουν ως εθελοντές στα κατασκηνωτικά προγράμματα.

Παγκορεατική Ορθόδοξη Σύναξη

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε η «Ὀρθόδοξη Σύναξη» από όλες τις Ενορίες τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Κορέας στις εγκαταστάσεις των Ορθοδόξων Εκπαιδευτηρίων “Αγία Άννα” Τσοντσού (9/10), η οποία σημείωσε ἰδιαίτερη ἐπιτυχία καὶ συνέβαλε στὴν ἀλληλογνωριμία καὶ στὴν σύσφιγξη τῶν δεσμῶν ἀνάμεσα στὰ μέλη τῶν διαφόρων Ἐνοριῶν τῆς Ἐκκλησίας μας. Την ευθύνη της οργανώσεως της εκδηλώσεως είχε αναλάβει ο π. Στέφανος Hwang, ιδρυτής και πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων.

Διακονία ναυτιλλομένων

Συνεχίστηκε καὶ τὸ 2015 ἡ διακονία πρὸς τοὺς ναυτιλομένους. Ὁ Μητροπολίτης Κορέας, ὁ π. Ἀλέξανδρος Χάν, ὁ π. Παῦλος Κουὸν καὶ ὁ π. Ἰερεμίας Τζὸ τέλεσαν τὰ ἐγκαίνια πολλῶν νέων πλοίων στὴν Κορέα, στὴν Ἰαπωνία καὶ στὴν Κίνα.

Διαλέξεις περί της Ορθοδοξίας

Όπως κάθε χρόνο δόθηκαν διαλὲξεις σὲ ἑκατοντάδες φοιτητές, από διάφορα Πανεπιστήμια που επισκέφτηκαν τους ναούς μας, καθὼς καὶ σε Αμφιθέατρα Πανεπιστημίων, κατόπιν προσκλήσεων, μὲ θέματα γύρω ἀπὸ τὴν θεολογία, τὴν λατρεία, τὴν ἱστορία, τὸ ἦθος καὶ τὴν τέχνη τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας.

Επίσης δόθηκαν συνεντεύξεις σὲ δημοσιογράφους ἐφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών για την Ορθόδοξη Εκκλησίᾳ.

Μεταφράσεις και Κορεατικές Εκδόσεις

Συνεχίστηκε το μεταφραστικό έργο και η εκδοτική δραστηριότητα του αναγνωρισμένου από το Κράτος εκδοτικού οργανισμού “Orthodox Editions”, με την έκδοση 5 νέων βιβλίων:

– ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ & ΖΩΗ (Συνοπτ.Κατήχηση) Επισκόπου Σωτηρίου σελ. 366

– ΘΕΩΣΙΣ Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη, Ηγουμένου Ι. Μονής Γρηγορίου. σελ. 90

– ΑΠΟ ΤΗΝ 25η ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΩΡΑ, Βίργκιλ Γκεοργκίου. σελ. 222

– Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ για παιδιά σελ. 311 (Εικονογραφημένη έκδοση)

– ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟΝ σελ. 641

– ΤΟ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΝ σελ. 481

Με τις δύο τελευταίες εκκλησιαστικές εκδόσεις, απέκτησε πλέον η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας, τη δυνατότητα να τελεί, κατά την εκκλησιαστική τάξη, ολόκληρες τις Ιερές Ακολουθίες των μακρών εκκλησιαστικών περιόδων του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου.

Επίσης εκδόθηκε το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Έτους 2016, αφιερωμένο στα 20 μεγάλα Μοναστήρια του Αγίου Όρους, με καταπληκτικές φωτογραφίες, σε δύο μεγέθη: επιτταπέζιο και τοίχου. Είναι πολύ βοηθητικό, για τους Ορθοδόξους πιστούς, διότι εκτός των εορτών αναγράφει, τις ημέρες νηστείας, τέλεσης θείας Λειτουργίας και ειδικών Ι. Ακολουθιών, τα καθημερινά Αγιογραφικά Αναγνώσματα, ακόμη και τον ήχον της Εβδομάδας.

Νέα ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Κορέας

Νέα ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς  www.orthodoxkorea.org διατίθεται από τον περασμένο Δεκέμβριο σὲ τέσσερις γλῶσσες:κορεατικά, ἑλληνικά, ρωσικὰ  και αγγλικά. Ἔχει στηθεῖ μὲ τὸν πλέον σύγχρονο τρόπο καὶ μάλιστα τελείως δωρεὰν ἀπὸ  ἐθελοντὲς.

Λειτουργούν επίσης οι ιστοσελίδες των Ενοριών:

Σεούλ:
www.nickolas.or.kr (Στα κορεατικά)
www.pravkorea.com (Στα ρωσικά)

Μπουσάν:
www.orthodoxbusan.or.kr  (Στα κορεατικά και αγγλικά)

Iντσόν:
www.orthodoxincheon.or.kr (Στα κορεατικά και αγγλικά).

Φιλανθρωπία

Κάθε Ενορία δραστηριοποιείται στην συμπαράσταση και βοήθεια αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας. Συγκεντρώνουν στους ναούς τρόφιμα και ρουχισμό και τα διανέμουν αναλόγως, αλλά και χρήματα για φάρμακα και άλλες ανάγκες. Κατά διαστήματα προσφέρουν γεύμα σε υπερήλικες και μοναχικά άτομα, που αισθάνονται την ανάγκη συντροφιάς. Επίσης ενισχύουν οικονομικά τα προγράμματα ενισχύσεως ενδεών των Δήμων.

Άνοιξη και Φθινόπωρο οργανώνουν Φιλανθρωπική Αγορά (Bazaar) με εύγευστα φαγητά και διάφορα αντικείμενα και τα έσοδα χρησιμοποιούνται αναλόγως προς τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.

Επίσης αποδοτικό για την εξασφάλιση εσόδων είναι το “Πρόγραμμα Αγάπης” στο οποίο μετέχουν ελεύθερα οι πιστοί και δηλώνει καθένας τι επιθυμεί να προσφέρει σε τακτά διαστήματα, για τις ανάγκες της Εκκλησίας.

Ακόμη έγινε λογία μεταξύ των πιστών, συγκεντρώθηκε ένα σημαντικόν ποσόν και εδόθη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης π. Ἰγνάτιο, γιὰ τὸ φιλανθρωπικὸ ἔργο ποὺ ἐπιτελεῖ στὴν δοκιμαζόμενη ἀπὸ πεῖνα καὶ μεγάλη φτώχεια Ἐπαρχία του. ( Ο π. Ιγνάτιος είχε ξεκινήσει την ιεραποστολική του δράση από την Κορέα -1985 έως 1991- και την ξανά επισκέφθηκε από 6-20 Οκτωβρίου 2015).

Ορθόδοξος Παιδικός Σταθμός Μπουσάν

Άριστη έχει χαρακτηριστεί, από την αρμοδία κρατική υπηρεσία, η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Πουσάν” , στο κτιριακό συγκρότημα του ομωνύμου Ενοριακού Ναού. Εκτός από την σωστή αγωγή, που προσφέρεται στα παιδιά, παρέχεται η ευκαιρία και στους γονείς τους να γνωρίσουν την Ορθοδοξία, με ευεργετικά αποτελέσματα.

Η αγάπη του Παιδικού Σταθμού αγκαλιάζει και άλλα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, των οποίων τα σπίτια δεν τους διευκολύνουν για μελέτη των μαθημάτων τους. Τα απογεύματα 6-10 καθημερινά οι αίθουσες του Παιδικού Σταθμού λειτουργούν ως Αναγνωστήρια, για τους μαθητές αυτούς.

Λειτουργία Ιερών Μονών

Ἡ λειτουργία τῶν δύο Ἱερῶν Μονῶν μας τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος στὸ Καπιόνγκ καὶ τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα στὸ Γιανγκοὺ συνεχίστηκε καὶ κατὰ τὸ 2015. Οἱ ἐπισκέψεις τῶν πιστῶν μας στὰ δύο Μοναστήρια μας καὶ ἡ ἐπικοινωνία τους μὲ τὸν Σεβ. Σωτήριο στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μεταμορφώσεως εἶναι μιὰ πολὺ μεγάλη εὐλογία καὶ ἐνίσχυση γιὰ τὴν πνευματική τους ζωή. Μεγάλη ανακούφιση, παρηγοριά και δύναμη αντλούν οι προσκυνητές από τα Ιερά Λείψανα των 24 Προστατών Αγίων της Εκκλησίας της Κορέας, των οποίων η Ιερά Σύναξη εορτάζεται πανηγυρικά την 3η Οκτωβρίου, ημέρα Εγκαινίων της Ιεράς Μονής.

Επέτειος Ιδρύσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιντσόν

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Παύλου στον ομώνυμον Ιερόν Ναόν του στο Ιντσόν, με την ευκαιρία της 30ής Επετείου από της Ιδρύσεως της εκεί Ορθοδόξου Εκκλησίας το έτος 1985. Είθε να στερεώνει ο Κύριος και την εκεί Εκκλησίαν Του εις αιώνας αιώνων.