Ι. Μ. Σιγκαπούρης: Τα Νέα του 2015

Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες στη Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας, πολλά και ποικίλα έργα έχουν πραγματοποιηθεί προς Δόξαν Θεού, έργα, όχι μόνο υλικής ανοικοδόμησης , αλλά κυρίως πνευματικής. Σε όλες τις ορθόδοξες κοινότητες της Μητροπόλεως της Ν.Ζηλανδίας, ο λόγος του Θεού ακούγεται τακτικά, μέσα από τις Ιερές Θείες Λειτουργίες, κατήχηση και επισκέψεις πραγματοποιούνται από κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς που με τη χάρη του Θεού, καθίστανται άξιοι να έρθουν και να σταθούν δίπλα στη Μητρόπολη, προσφέροντας τη βοήθειά τους με μεγάλη αγάπη.

Πρώτιστα και πιο σημαντικά, η Ορθοδοξία εξαπλώνεται στην Ωκεανία. Στα νησιά Φίτζι η εκκλησία μας σήμερα αριθμεί περισσότερους από 100 νεοφώτιστους, (συγκεκριμένα 126 ) πρόσφατα βαπτισμένους χριστιανούς, καθώς και πολλούς κατηχούμενους, σημάδι ότι ο αριθμός των πιστών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, η οργάνωση της εκκλησίας επίσης επεκτείνεται. Υπάρχουν τώρα τρεις εκκλησιές, δύο στο νησί του Viti Levuand μία στο νησί Vanua Levu . Στον πρώτο νησί, αυτό της Viti Levu , συγκεκριμένα στο χωριό Sabeto κοντά στο Νάντι χτίστηκε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής και τώρα λειτουργεί . Εκεί είναι άλλωστε και το κέντρο της Ιεραποστολής ( Ιεραποστολικής δραστηριότητας). Στο ίδιο νησί, στο χωριό Saweni, λειτουργεί επίσης ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην ίδια ιδιοκτησία υπάρχουν άλλα κτίρια / χώροι που θα περιλαμβάνουν και την Ιερά Μονή των Νήσων Φίτζι. Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αθανασίου και Νικολάου βρίσκεται στην πόλη της Labasa, στο νησί της Vanua Levu. Σε κάθε μία από τις εκκλησιές υπάρχει ένα πρεσβυτέριο και κήπος για κάθε ιερέα .

Στο χωριό Saweni Lautoka, ένα ακίνητο αγοράστηκε πρόσφατα, όπου, με τη βοήθεια του Θεού, θα χτιστεί η κεντρική εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Ο θεμέλιος λίθος, ετέθη τον Φεβρουάριο του 2012. Στην ιδιοκτησία της παραπάνω εκκλησίας, συγκεκριμένα και στις δύο πλευρές του, θα κατασκευαστούν ένα σχολείο για τα Ορθόδοξα παιδιά και ένα ορφανοτροφείο. Και σύντομα, στο ίδιο νησί, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα κατασκευαστεί ο Ιερός Ναός προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Τα Ιερά Μυστήρια τελούνται από τους τρεις αυτόχθονες ιερείς: π. Βαρθολομαίο, π. Βαρνάβα και π. Γεώργιο των οποίων οι χειροτονίες στη Διακονία πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, στην ιεροσύνη δε στη Θεσσαλονίκη.

Η ιερή ευθύνη της Κατηχήσεως ολοκληρώνεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, από τους ιερείς και τα μέλη της Ιεραποστολής. Στη λατρεία χρησιμοποιείται η ελληνική γλώσσα καθώς επίσης και η αγγλική γλώσσα που είναι η επίσημη γλώσσα των Νήσων.

Φέτος, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίστηκε επίσημα από την κυβέρνηση των Νήσων Fiji.Η οικονομική υποστήριξη για αυτό το ιερό έργο προέρχεται από την Κοινότητα των Εξωτερικών Ιεραποστολών της Θεσσαλονίκης και από φίλους σε Ελλάδα και Αμερική. Πρόσφατα, στήριξη επίσης προέρχεται από πρόσωπα στην Αυστραλία και εν μέρει από πρόσωπα στη Νέα Ζηλανδία.

Για την τέλεση του μυστηρίου του Ιερού Βαπτίσματος, στην αυλή του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής, έχει χτιστεί ένα βαπτιστήριο σε σχήμα Σταυρού, όπως έχει γίνει επίσης στο Levin στην Ιερά Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων και στο προαύλιο του Ι. Ναού των Αγίων Αθανασίου και Νικολάου.

Και στη Νέα Ζηλανδία επίσης, σε μια τοποθεσία, όχι μακριά από την πόλη του Levin, περίπου μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα του Wellington, το πρώτο ανδρικό Μοναστήρι έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί προς τιμήν των Μεγάλων Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ. Εκεί εγκαταβιούν δύο μοναχοί από την Ελλάδα και ένας από τη Νέα Ζηλανδία που γεννήθηκε εκεί και η κουρά του οποίου έλαβε χώρα τη Μ. Δευτέρα και έλαβε το όνομα Μιχαήλ και ένα άλλο μοναχό, ο οποίος είναι Έλληνας από την Αυστραλία.

Σιγά-σιγά η Ιερά Μονή γίνεται Ιεραποστολικό κέντρο, όπου Ορθόδοξοι διαφόρων εθνικοτήτων έρχονται να προσκυνήσουν (Σέρβοι, Ρώσοι και άλλοι) και τώρα οι Νεοζηλανδοί οι ίδιοι έχουν αρχίσει να πλησιάζουν.

Στις 31 Μαρτίου 2012 μια κυρία Νεοζηλανδή πλησίασε την Ορθοδοξία, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Φιλοθέη. Ένας άλλος Νεοζηλανδός ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Christchurch, Matthew, επί του παρόντος εξετάζει να εγγραφεί στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής. Οι Πατέρες της Ιεράς Μονής στην Levin ασχολούνται με τη συντήρηση της Ιεράς Μονής και με την υπακοή. Η πρώτη τους υπακοή είναι η κατασκευή των κεριών. Παραδίδουν τα κεριά που τροφοδοτούν τις ανάγκες των ενοριών στις Εκκλησίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Άλλη μία από τις δουλειές τους είναι η μελισσοκομία. Από αυτό το έργο παράγουν μέλι της υψηλότερης ποιότητας.

Και τώρα πρόσφατα η αδελφότητα ασχολείται με την παραγωγή υψηλής ποιότητας ψημένων αγαθών διαφόρων γεύσεων (κυρίως παξιμάδια) από σιτάρι Νέας Ζηλανδίας το οποίο αλέθεται με τον παραδοσιακό τρόπο του ανεμόμυλου που γυρίζει ένα πέτρινο μύλο.

Πρόσφατα, η Ιερά Μητρόπολη ενισχύθηκε από την άφιξη δύο νέων κληρικών : του π.. Δημητρίου Κοτρώτσου και του Ιερομονάχου Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου.

Ο π. Δημήτριος ήρθε μέσω μεταφοράς του από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και διορίσθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στο Ουέλινγκτον. Ο Ιερομόναχος Κωνσταντίνος ήρθε στην Μητρόπολη ως λαϊκός και έλαβε και τις δύο χειροτονίες.

Με τη βοήθεια του Θεού, το σχέδιο του Καθολικού της Ιεράς Μονής έχει ολοκληρωθεί . Εφάπτεται του ναού στη νότια πλευρά του βρίσκεται το Ιερό Παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου , και στη βόρεια πλευρά του είναι το Ιερό Παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου .

Πηγή: http://www.orthodoxarchdiocese.org.nz/