ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ»

Γράφει:  ο Νεκτάριος Λαβούτας

Με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας και Προέδρου του Συλλόγου μας κ. Εφραίμ και του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου, και στα πλαίσια των καθιερωμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, με πρόσωπα που έχουν διακριθεί στην εξωτερική Ιεραποστολή, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα ο σύγχρονος Άγιος  Ιωάννης Μαξίμοβιτς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου στο Νοσοκομείο Αιγίνης « Ο Άγιος Διονύσιος» στην Αίγινα. Εισηγήτρια η εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου μας κ. Μαρία Κουνάδη – Στενάκη. Η κ. Κουνάδη αναφέρθηκε στο βιογραφικό του  Άγιου Ιωάννη, την πορεία του σαν επίσκοπος Σαγκάης τον Νοέμβριο του 1934, την περιπλάνησή του στις Φιλιππίνες, Αυστραλία και Αμερική το 1951. Το ίδιο έτος διακονεί σαν επίσκοπος του Παρισίου δεκάδες και των Βρυξελλών και το Νοέμβριο του 1962 επιστρέφει στην Αμερική και διορίζεται Επίσκοπος της Ρωσικής Εκκλησίας της διασποράς στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Άγιος Ιωάννης κοιμήθηκε στις 2 Ιουλίου 1966.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Κλήρος του νησιού μας, δεκάδες πιστοί και φίλοι του Συλλόγου μας, ο Καθηγητής του (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Διονύσιος Καλαμάκης, ο κ. Μιχαήλ Ρεκλείτης, Αιγινήτης που διαμένει στην Αυστραλία, επισκεπτόμενος και προσφέροντας πολλά στην Ιεραποστολή της Κορέας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αρχ. π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης Γεν. Αρχιερατικός Επόπτης Αιγίνης, που κάλεσε στο βήμα των γράφων το παρόν Δ.Τ για να ομιλήσει για την επίσκεψή του τον Δεκέμβριο του 2018 στη Κορέα.

Προσκυνηματική εκδρομή στον Όσιο Πατάπιο 

Ο Σύλλογός μας για να τιμήσει την μνήμη του μακαριστού Γέροντα Αρχ. Νεκτάριου Μαρμαρινού, ο οποίος εκοιμήθη  στην Κόρινθο την 21η Ιουλίου 2019 σε ηλικία 98 ετών, πραγματοποίησε την εν λόγω εκδρομή και να τελέσει τρισάγιο εις μνήμη Του. Η καταγωγή Του ήταν από την Κυψέλη Αιγίνης, από το ίδιο χωριό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας κ. Εφραίμ και Κορέας κ. Αμβροσίου. Πλούσιο το έργο μακαριστού Γέροντα που μας τιμούσε με την παρουσία του τακτικά στην Αίγινα, παίρνοντας την ευχή Του.

Η Ιερατική Διαδρομή Του.

Το 1952 ίδρυσε την Ιερά μονή του Αγίου Παταπίου, ενώ το 1977 ίδρυσε την ανδρική μονή του Αποστόλου Παύλου στο όρος Γεράνεια, η οποία σήμερα είναι χωρίς μοναχούς και την ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στο Μαλαγάρι της Περαχώρας, και την ανδρική μονή των τριών Ιεραρχών στην Περαχώρα κοντά στο Λουτράκι.

Τιμήθηκε το 2006 από τον δήμο Κορινθίων με το χρυσό κλειδί της πόλης, για την πολυετή προσφορά του και επίσης τιμήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο με χρυσό μετάλλιο για το ιεραποστολικό του έργο.

Ο Αρχ. Π. Νεκτάριος από το 1940 δίδασκε κάθε Κυριακή απόγευμα σε κατηχητικά μαθήματα στο Πνευματικό κέντρο της εκκλησίας της Παναγίας στο Συνοικισμό.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, περιόδευε ακόμη στις πόλεις και τα χωριά σε όλη την Κορινθία για να διδάξει το Λόγο του Ευαγγελίου και κάθε Παρασκευή πρωί επισκεπτόταν το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου κατευθύνοντας τις ψυχές των μοναζουσών προς τη Σωτηρία, ενώ συχνά τις Κυριακές λειτουργούσε στο ανδρικό μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών στην Περαχώρα.

Αιωνία η μνήμη Του.